Cases

Co-creatie in de zorg: Hoe wij Noordhoff hebben geholpen nieuwe leervormen ontwikkelen

Klant Noordhoff

Looptijd 6 weken

Diensten

Van innovatie naar meetbare ROI,
hoe blijf je op koers?
Van innovatie naar meetbare ROI, hoe blijf je op koers?
Download whitepaper
Case plaatje

Nieuwe leervormen ontwikkelen met zorgmedewerkers. Met Continuous discovery de eindgebruikers betrekken tijdens het gehele proces, dat stond hier centraal.

Welke leervormen sluiten het beste aan bij de drukke levens van zorgmedewerkers? Samen met Noordhoff hebben we in korte tijd 40 zorgmedewerkers betrokken om kansrijke ideeën te identificeren voor nieuwe content en valideren we iteraties.

Continuous discovery

Leren hoort niet te voelen als een verplichting, maar moet juist motiveren en de kostbare tijd van zorgmedewerkers zo goed mogelijk benutten. Ook als het onderwerp waarover je leert jaarlijks terugkeert. Met ‘Microlearnings’ wil Noordhoff zorgmedewerkers ondersteunen bij het opfrissen van hun kennis. Een concept met korte e-learnings in verschillende formats. Zo blijft het leren uitdagend en tegelijk efficiënt.

In dit project volgen we de ‘Continuous discovery’ methode. Dit betekent dat je de eindgebruikers niet maar één keer spreekt, maar ze juist blijft betrekken gedurende het proces. In drie rondes van onderzoek en iteraties hebben we ervoor gezorgd dat de ‘Microlearnings’ aansluiten bij de behoeftes van zorgmedewerkers. In een korte tijd hebben we 40 eindgebruikers bij het ontwikkelproces betrokken. Zo was het mogelijk om veel inzichten te verzamelen, risico’s weg te nemen en aanpassingen te realiseren die leiden tot motiverende en inspirerende contentvormen.

“Wij vinden het erg belangrijk om onze producten samen met onze klanten te ontwikkelen. Door samen te werken met Angi Studio kunnen we dit snel, flexibel en met hoge kwaliteit vormgeven” Maartje Mikx Propositiemanager Noordhoff Professional

 

 

Kansrijke contentideeën identificeren in interviews

Tijdens de eerste ronde, bestaande uit 20 interviews, hebben we inzichtelijk gemaakt waar de behoefte rondom nascholing lag bij zorgmedewerkers en leerhuismanagers. Met een ‘Buy-a-feature cardsorting’ en het voorleggen van prototypes, leerden we welke ideeën de doelgroep het meest aanspraken. Op basis van deze prioritering gecombineerd met aanbevelingen voor de verdere ontwikkelingen heeft Noordhoff gebruikt om een aantal ideeën tot een hoger niveau te brengen.

 

Iteraties direct valideren

In de tweede ronde hebben we de vijf doorontwikkelde ‘Microlearnings’ voorgelegd aan een nieuwe groep van 10 zorgmedewerkers. De zorgmedewerkers hebben zelf op hun eigen scherm de Microlearnings doorlopen, waardoor wij ook hun gedrag tijdens gebruik konden observeren. In deze ronde werden de verbeteringen t.o.v. vorige keer duidelijk zichtbaar, maar zijn er ook weer nieuwe kanten belicht die Noordhoff mee kon nemen ter voorbereiding op de derde ronde.

De laatste ronde stond in het teken van het valideren van de prototypes en het testen van de concepten in de context van het Leermanagement Systeem (LMS). Zo komen de ‘Microlearnings’ steeds dichter bij de werkelijkheid.

 

 

Het resultaat van drie rondes onderzoek

Uiteindelijk hebben we in drie rondes onderzoek in een korte tijd 40 zorgmedewerkers betrokken in verschillende fases van de ontwikkeling van de nieuwe content. Het is duidelijk op welke concepten ingezet moet worden en wat er moet gebeuren om de ‘Microlearnings’ te realiseren. Dit project toont aan hoe belangrijk het is om eindgebruikers gedurende het hele proces te betrekken. Voor ons is dit de kracht van Continuous discovery.