Van idee naar bèta-app met SNS Bank

Aanleiding van de sprint was PSD2. Een Europese richtlijn waarmee externen ook toegang kunnen krijgen tot jouw betaalrekening. Het team zat vol met ideeën en ze wilden snel experimenteren. In plaats van langdurige conceptontwikkeling koos SNS daarom voor een Design Sprint om deze ideeën snel concreet te maken.

Terugblik in foto's op de design sprint

5 dagen, 1 team, 7 experts

Om alle expertise en kennis binnen SNS te benutten werd een divers team van 7 experts samengesteld, waaronder: Innovatie Managers (Betalen), de Propositiemarketeer, Propositie manager/ Lid MT Online, Systeeemspecialist Volksbank en een Trainee Data Science & Innovatie.

Een Design sprint is een ‘team-effort’. Het team van SNS was van begin tot eind betrokken bij de sprint. Van conceptontwikkeling, tot teksten schrijven voor het prototype tot aan observeren tijdens de tests op dag 5. Doordat we de hele sprint samen doen, ontwikkelen we iets wat echt vanuit de organisatie komt. Er is namelijk niemand die een organisatie beter kent dan haar medewerkers.

Snel experimenteren met  meest kansrijke ideeën

Een Design Sprint gaf SNS de kans te experimenten met hun meest nieuwe en gedurfde ideeën. Stuk voor stuk concepten waarvan we niet wisten of het überhaupt zou aanslaan. Te veel risico voor een traditionele aanpak, maar het enige wat ze nu konden verliezen was slechts 5 dagen. Hét moment om die meest kansrijke ideeën te gaan toetsen.

Zo kwamen uit deze Design Sprint het concept ‘Mijn Budget’ waarmee klanten van SNS meer inzicht krijgen in wat ze nog kunnen uitgeven tot hun nieuwe salaris wordt gestort.

Ook wilden het team graag experimenteren met een chat-interface, waarmee ingewikkelde instellingen eenvoudiger worden door middel van chat. Beide concepten deden het ontzettend goed tijdens de test en konden daarna echt worden ontwikkeld.

Weergave van 'mijn budget' functionaliteit in een telefoon.

Eindresultaat

Na een Design Sprint documenteerden we het hele proces in een kort ‘slidedeck’. Naast de stappen van het Design Sprint proces vinden we het heel belangrijk de inzichten uit de gebruikerstest vast te leggen. Zo weet je ook na een paar maanden nog waar je keuzes op gebaseerd zijn en is het voor het team ook makkelijker om te delen binnen hun organisatie.

Oók leren wat niet werkt

De Design Sprint gaf het team focus. We wisten nu wat wel en wat niet werkte aan het concept. En misschien nog wel belangrijker, we wisten nu ook waarom. De tests gaven SNS het vertrouwen keuzes te kúnnen maken. Hoewel we tijdens de sprint een hele gave kalender hadden ontworpen, was dat één van de dingen die totaal niet aansloeg. Dit gaf het team de munitie om tegenover de rest van de organisatie te verantwoorden waarom ze die mooie kalender toch écht niet gingen bouwen.

Om direct vervolg te geven aan de Design Sprint planden we een korte vervolgsprint. In 4 dagen verwerkten we bevindingen, pasten het prototype aan en testten dit opnieuw met gebruikers. Dit vormden de basis voor verdere detailuitwerking. Na een aanvullende 4 dagen aan ontwerp vanuit Angi Studio heeft het interne team dit verder zelf opgepakt.

Weergave van chat functionaliteit in een telefoon.

Bèta-app Sl!m

Wij zijn super trots op het team van de Volksbank. Zij realiseerden de bèta app Sl!m waarmee klanten ‘Mijn Budget’ al kunnen uitproberen!

Wat heeft de sprint SNS opgeleverd?

  • In plaats van maanden werk, in 5 dagen ideeën concreet gemaakt en gevalideerd
  • Met diverse concepten geëxperimenteerd
  • Geleerd wat de grootste waarde heeft voor hun klanten
  • Keuzes gemaakt en backlog geprioriteerd voor komende 6 maanden

Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring van deze website. Meer weten? Bekijk onze privacyverklaring.