In hoog tempo van aannames naar validatie.

Hoe we Sdu hielpen onderzoek een integraal onderdeel te maken van hun ontwikkelproces. Met een gestructureerd proces ontwikkeld door Angi Studio: de Heartbeat.

Algemeen

Klant: Sdu
Sector: Juridisch/Fiscaal
Looptijd: 8 maanden

Diensten

Gebruikersonderzoek
Procesondersteuning
Trainingsprogramma

Jullie hebben écht geluisterd naar onze behoefte. Ik heb ooit gezegd: “ik wil validatie en ik heb het zo snel mogelijk nodig”. Dat is de kracht van Angi Studio. Niet “we doen nog een sessie” het is gewoon “vaart erin en gaan, en onderweg leren”

Stephanie de Jong

Stephanie de Jong

Product Owner Heartbeat

Sdu biedt vakinformatie en tools aan voor juristen, fiscalisten en andere professionals die met wet- en regelgeving werken. Research was niets nieuws, maar gebeurde vooral op incidentele basis. Hierdoor had het niet de gewenste impact op productontwikkeling. Voor Sdu de aanleiding om te experimenteren met een nieuwe manier van werken: onderzoek als integraal onderdeel van het ontwikkelproces.

20 jaar oude aannames ‘challengen’.

Sdu is continu bezig hun ontwikkelproces te verbeteren. Daarbij hoorde ook een verbetering in het aansluiten bij de belevingswereld van hun klanten. Zeker aangezien het team aan de start stond van een enorm project. Het herbouwen van één van de oudere producten van Sdu. Ze konden niet langer varen op de aannames rondom dit product.

Angi Studio is gevraagd snelheid te brengen in het onderzoeksproces.

We stonden aan de start van een enorm project: de herbouw van één van onze oudere producten. Iets wat al 20 jaar bestaat, barst van de aannames. Daar kan niemand wat aan doen. Daarom had ik heel erg de behoefte dat we de aannames gingen challengen. Dat moet op een snelle manier, want ik heb een enorm ontwikkelteam wat ik bezig moet houden.

Stephanie de Jong

Stephanie de Jong

Product Owner Heartbeat

Resultaten

De Heartbeat is bij Sdu uitgevoerd samen met een onderzoeker van Sdu, de product-owner en belangrijke stakeholders.

Betrouwbare inzichten, centraal beschikbaar.

Onderzoek is opbouwend: er is een steeds beter beeld van de klant, onderbouwd door zowel kwalitatieve als kwantitatieve data.

Continu nieuwe inzichten en feedback voor het ontwikkelteam.

De drie-wekelijkse cyclus zorgt voor goede aansluiting op het ontwikkelproces, terwijl het ook onderzoek mogelijk maakt wat langer dan drie weken loopt. 

Sneller werken met templates en processen.

Angi Studio heeft met Sdu intern een interview trainingsprogramma opgezet. Door anderen te betrekken bij onderzoek is capaciteit niet langer een bottleneck binnen het onderzoek.

Lees het hele verhaal 👇

Structureel opzetten van onderzoek

Angi Studio heeft een onderzoekscyclus geïmplementeerd, de Heartbeat. Elke drie weken worden onderzoeksvragen verzameld, onderzoeksmethoden uitgekozen en onderzoek uitgevoerd.

Alle inzichten worden direct gecommuniceerd met stakeholders door middel van research demo’s. Deze werden goed bezocht, doorgaans waren hier tot wel 30 mensen aanwezig. Structureel waren hier product-owners en de CEO aanwezig.

Research demo’s worden goed bezocht: doorgaans 20 tot 30 mensen aanwezig. Structureel zijn product-owners en de CEO aanwezig. “Het zijn de best bezochte demos van de organisatie”

Angi Studio heeft 6 maanden lang een intensieve bijdrage geleverd door onderzoek te doen als onderdeel van het ontwikkelteam. Stakeholders van Sdu werden actief betrokken bij het onderzoek.

Voorheen kwam je er achteraf achter: “dat hadden we anders kunnen doen”, nu weten we het vooraf. Dat is het grote verschil. Dat merk je ook wel aan de reactie op de beta, we raken de juiste snaar!

Stephanie de Jong

Stephanie de Jong

Product Owner Heartbeat

Geïntegreerd in het ontwikkelproces

Doordat de Heartbeat is geïntegreerd in het ontwikkelproces is research niet ‘blocking’ en kunnen designers en ontwikkelaars gemakkelijk nieuwe onderzoeksvragen aandragen

Voordeel van Angi is de bak aan informatie, kennis en ervaring die mee komt. Jullie staan als bedrijf open voor allerlei nieuwe dingen en zeker niet schuchter om het uit te proberen. Dat is heel erg fijn

Esther Endenburg

Esther Endenburg

SR. ONDERZOEKER SDU

De toekomst

Sdu is met dit proces op een nieuw niveau gekomen in hun professionaliseringsslag. We hebben Sdu in een half jaar geholpen van niveau 1-2 tot 3, en klaar voor niveau 4

De vervolgstap is nu door te zetten naar het strategisch vlak met impact op de lange termijn roadmap. Zeker is dat de Heartbeat doorgaat. The Beat must go on!


En jij?

  • Heeft jouw organisatie een hoge drempel om onderzoek te starten doordat dit nu op incidentele basis is?
  • Krijgen reports met waardevolle kennis niet de impact die ze verdienen doordat ze in PDF formaat in Sharepoint eindigen?
  • Is er een grote afstand tussen research en development?

Wij helpen je graag op weg, neem contact met ons op!

Met de Heartbeat nemen we serieus wat er gebeurt met ons product. Het is niet ‘even één keer een brainstorm doen’, maar de hele tijd nieuwsgierig blijven.”

Stephanie de Jong

Stephanie de Jong

Product Owner Heartbeat

Heb je een geweldig idee of brandende vraag?

Wij denken graag met je mee.
Neem gerust contact op met Anna.

Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring van deze website. Meer weten? Bekijk onze privacyverklaring.