Innovatie in de praktijk: met een goed gevoel je idee loslaten
Hoe we het team van Sdu in slechts 6 weken hielpen hun meest risicovolle aannames te toetsen.
Algemeen
Klant: Sdu
Sector: Juridisch
Looptijd: 6 weken
Diensten
Experimenten opzetten
Innovatieproces begeleiden

Sdu is een van de grootste juridische uitgevers van Nederland. Zij levert content aan de overheid, maar ook aan advocaten, notarissen, fiscalisten en andere specialisten. In de organisatie worden continu nieuwe concepten verzonnen, maar met welke van die ideeën ga je echt verder?
Als Angi Studio zijn we gevraagd om het team te ondersteunen in het valideren van één van die ideeën en het team mee te nemen in het hele proces.
De belangrijkste doelen voor dit project:
- Een werkbaar proces om ideeën in kleine stapjes te valideren;
- Zorgen dat de organisatie zelf aan de slag gaat;
- Het opleiden van facilitators voor dit proces binnen Sdu.
“Het is fijn dat jullie meteen onderdeel van het team zijn. Het voelt alsof we eventjes een extra collega hebben die expertise meebrengt die we zelf niet hebben. Het doel was ook altijd om het team het zelf te laten doen, niet: wij vertellen het jullie wel en doe maar gewoon wat ik zeg. Dat was heel fijn.“

Yvonne Niesten
Business manager online platform
Resultaten
Keuzes durven maken, óók leren wat je niet moet doen.
Na twee rondes aan experimenten werd duidelijk dat het probleem wat we probeerden op te lossen geen grote pijn was voor de doelgroep. De heldere succescriteria per experiment hielpen het team keuzes maken. De keuze om hier geen tijd meer aan te besteden. Door deze knoop door te hakken hebben ze zomaar maanden aan ontwikkeltijd bespaard voor Sdu.
Universeel toepasbaar proces
Sdu werkte voorheen vooral projectmatig. Een gestructureerd proces om doorlopend nieuwe ideeën te toetsen was er nog niet. We hebben voor Sdu de tools en processen meegegeven die zij nodig hebben. Met succes! Het proces wordt nu al toegepast bij andere teams die een idee willen toetsen. Sdu heeft de tools en nieuwe facilitators in huis om zelf met deze manier van werken aan de slag te gaan.
Voorbeeld voor de hele organisatie
De nieuwe manier van werken is bij de rest van de organisatie niet onopgemerkt gebleven. De uitkomst werd meteen door de CEO omarmt en uitgesproken. Dit team heeft de weg vrij gemaakt voor toekomstige teams. Zij hebben laten zien dat falen geen slechte uitkomst hoeft te zijn.
Lees het hele verhaal 👇
Gestructureerd risico’s wegnemen
Ideeën zijn makkelijk, je bedenkt in no-time heel veel leuke ideeën, maar sluiten deze ook aan bij jouw markt? Er waren veel ideeën binnen de organisatie, Sdu was op zoek naar een methode die houvast biedt richting de business. Wat zijn kansrijke ideeën om mee verder te gaan en welke niet?
Je wilt voorkomen dat je straks veel tijd en geld investeert in een product waar de doelgroep niet op zit te wachten. Het is dus zaak onzekerheid en risico’s weg te nemen voordat je echt gaat investeren. Een strak en gestructureerd innovatieproces, op basis van de methodiek van Strategyzer, hielp het team om stapsgewijs belangrijke risico’s weg te nemen.

Zo snel mogelijk belangrijke risico’s wegnemen, voor je meer gaat investeren.
Met workshops door het proces heen
Het was voor Sdu belangrijk dat het team zelf op zoek ging naar de antwoorden op hun meest risicovolle aannames. Op deze manier ontlasten we het onderzoeksteam en wordt het proces en de uitkomst gedragen door het team.
Angi Studio heeft door middel van verschillende workshops op afstand het team stap voor stap begeleidt in het schrijven testbare hypotheses, het kiezen van een passende onderzoeksmethode en het trekken van conclusies.
“Ik vond het heel sterk dat de Product Manager het proces en de bijhorende uitkomst zelf draagt. Als eigenaar van het proces dan ook durft te zeggen: “dit moeten we niet doen”. Niet dat het naar de directie gaat en die zeggen dat we het niet gaan doen. Het team is echt zelf tot die conclusie gekomen.”

Yvonne Niesten
Business manager online platform

Alle stappen in het proces werden vastgelegd in Miro. Van de eerste canvassen, naar hypotheses, bevindingen en vervolgstappen.
Stoppen was een logische keuze
Door te werken met hypotheses en heldere succescriteria werden beslissingen gemaakt op basis van feiten. Geen meningen of ‘gevoel’. Je weet na het onderzoek precies of je hypothese klopt of niet.
Door na elk onderzoek een bevindingen kaart in te vullen maak je je observaties, inzichten en vervolgstappen concreet. Hierdoor werd het voor het team inzichtelijk dat we nu een aantal experimenten op rij een aanname hadden die niet klopte. Het voelde daarom heel logisch om te stoppen. We hadden immers bewijs verzameld dat dit niet de juiste richting was.
Daarentegen deed het team wel interessante inzichten op voor andere teams in de organisatie. Grote pijnpunten die kansen bieden voor andere teams om te gaan oplossen.
“We hebben heel snel een concept gevalideerd. Helaas zijn we er achter gekomen dat het niet zoveel potentie had als we hadden verwacht, maar hier zijn we wel snel achter gekomen in plaats van het meteen te bouwen. Dus dat is weer iets positiefs!“

Innovatieteam van Sdu
Project & training in één.
Het was voor Sdu belangrijk om dit innovatieproces eigen te maken. Geen eenmalig initiatief, maar een nieuwe manier van werken die straks toepasbaar is om alle nieuwe ideeën die binnen de organisatie leven.
De insteek was dan ook om naast de begeleiding van het team ook een aantal nieuwe facilitators op te leiden. 3 medewerkers van Sdu liepen mee met de facilitator van Angi Studio om het proces zelf ook onder de knie te krijgen.