Hoe kies je de juiste probleemstelling voor je design sprint?

Hoewel een design sprint een plug-and-play proces is, valt of staat een sprint met een goed gekozen uitdaging. We hebben helaas vaak genoeg gezien dat teams niet alles uit een design sprints halen doordat doelen heel abstract blijven of niet de kern van het probleem raken.

Impressie van meetup
Impressie van meetup

Inhoud

Inmiddels hebben we al meer dan 50 design sprints gefaciliteerd, maar dat betekend niet dat elke sprint even succesvol was. We proberen daarvan te leren, door hier op te reflecteren en dit proces te verbeteren. Tijdens deze Meetup lieten we twee korte oefeningen zien die je samen met je team kunt doen om een goede start te maken met de sprint en met de juiste uitdaging aan de slag te gaan. Een goed begin is immers het halve werk 😉

Wat maakt een problem statement ‘goed’

We hebben met elkaar 6 voorbeelden van productstatements uit de praktijk besproken en samen benoemd wat een statement goed of slecht maakt. 
Hier is er een handig lijstje uitgekomen.

Goed / slecht
Handige lijstje met Do’ en Don’t

Problem framing in 5 stappen

Je wil je design sprint niet verspillen aan verkeerde probleem. Hoe pak je het juiste probleem bij de wortels?
Samen met de deelnemers hebben we stap 3 en 4 van de ‘problem framing’ oefening gedaan. 3 teams gingen met hetzelfde statement aan de slag: ‘Mijn organisatie is bang te experimenteren’.

Hier zijn als resultaat drie mooie ‘problem trees’ uitgekomen. Veel overeenkomsten en toch een aantal duidelijke verschillen per team.

3 problem trees op rij
Drie problem trees 

Mis de volgende Meetup niet 🍻 🍕

Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring van de website. Tijd teveel, beklijk onze privacyverklaring